AJURVEDA je veda o življenju. Ukvarja se s človekom v celoti, z vseh vidikov njegovega življenja.

Temelji na načelu petih elementov, ki pravi, da je človek in vse, kar obstaja, kombinacija in preplet petih elementov – zemlje, vode, ognja, zraka in etra. Naravno ravnovesje petih elementov so različne konstitucije. Neravnovesje teh petih elementov pa se imenuje »dosha«. Glavna skrb ajurvede je prepoznavanje doš, njihovo pravilno uravnovešanje in preprečevanje njihovega nastanka. Eden izmed najpomembnejših konceptov ajurvede je koncept treh doš: vatta, pitta in kapha. Doše so različne kombinacije petih elementov in so edinstvene za vsakega človeka posebej. Te doše upoštevamo pri določanju konstitucije posameznika, pri določanju izvora bolezni, pri obravnavah in metodah za vzdrževanje dobrega zdravja, pri vsakodnevni rutini in povezavi z letnimi časi, pri očiščevalnih tretmajih (pancha karma), pri masažah, pri prehrani, pri vzdrževanju telesne kondicije, jogi.

ajurvedska-masaza

Tako je ajurveda celostni zdravilni sistem, ki obravnava našo globinsko povezanost s celotnim vesoljem. Bolniku skozi celovito očiščenje pomaga do globljega razumevanja sebe in svojega odnosa do okolice. S krepitvijo ravnovesja med telesom, umom in dušo pa se odločilno okrepijo tudi naši naravni zdravilni mehanizmi, ki so znotraj nas.

To pradavno znanje se je tisoče let prenašalo s pomočjo ustnega izročila. Osrednji koncept ajurvede je, da je človeško bitje v osnovi povezanost telesa, uma in duše. Naše zdravje pa je v veliki meri odvisno od prepleta treh osnovnih principov: vatta, pitta in kapha. Če so ti elementi v neravnovesju, lahko pride do te ali one bolezni.

Ajurvedski pristop se tako vedno trudi tegobe odkriti pri koreninah, veliko pozornosti pa namenja preventivi. Vsakega posameznika se trudi obravnavati kot posebno psihološko, čustveno in fizično celoto. Osnovni namen ajurvedskega pristopa pa je to celoto vrniti nazaj v harmonijo s seboj in z naravo. Tudi ljudje smo predvsem del narave, in kadarkoli živimo na način, ki zanemarja ali celo krši naravne zakone, se bo ta razkorak odrazil na našem zdravju.

ABHYANGA je ajurvedska masaža, ki neguje, sprošča globinsko in izboljša počutje. Ajurvedska olja pospešijo izločanje strupov iz telesa, podmažejo tkiva in nahranijo mišice, kosti in sklepe. Z izboljšano limfno in krvno cirkulacijo se doseže razstrupljanje in pomlajevanje telesa.

Sprosti na čisto drugačen način kot ostale masaže, na globlji način že zaradi samega olja, ki se nanaša toplo in ima posebne učinke, ter zaradi posebnih tehnik sproščanja, raztegovanja, predihavanja, segrevanja..in po tretmaju se priporoča, da je oseba sama s sabo, ker s tem lažje ozavesti, kaj se dogaja z njo, si vzame čas zase… Abhyanga podaljšuje mladostnost, polepša in pomladi kožo ter vrača vitalnost, saj ponovno uravnoteži telo ter omogoča globoko sprostitev. Masaža deluje regenerativno na tkiva in posledično na notranje organe. Sprošča mišice, izboljša krvni obtok, limfno cirkulacijo in pomaga pri razstrupljanju. K dodatnemu učinku pripomorejo še izbrana masažna olja, ki odgovarjajo posamezni konstituciji klienta.

Ajurvedska masaža odpravlja sklepne in mišične bolečine ter sprošča tkiva. Z masažo se uspešno odpravijo bolečine v hrbtenici, križu, ramenih in kolkih. Masaža sprosti napetost v sklepih, izboljša postavo in gibanje telesa. Ajurveda daje velik poudarek negovanju in spoštovanju telesa, saj je to tempelj naše duše. Ajurvedski tretmaji, ki vključujejo dotik, prinašajo pozitvne informacije v telo in um ter sežejo do dna duše. Ajurvedske oljne masaže prinašajo dobro počutje in vitalnost, negujejo, odpravljajo neravnovesja doš vata, pitta in kapha, prinašajo občutek ljubezni. Vsaka masaža je ritual zase. Učinek se poglobi pri večkratnih ponavljanjih.

Kapha doša in olja

Ljudje s pretirano izraženo kapho so nagnjeni k močnejši konstituciji , debelosti in počasni prebavi. So vztrajni, ljubeči , prijetni in umirjeni. Kapha je najbolj izražena v želodcu, kjer povzroča največ obolenj, nahaja pa se tudi v nosu, jeziku, rebrih, trebušni slinavki, glavi in prsih. Ljudje s prevladujočo kapho naj bi bili bolj dovzetni za sladkorno bolezen in astmo, zato je pomembno, da vzpostavimo ravnovesje. Pri tem pomagata zdrav življenjski stil in tradicionalna ajurvedska masaža. Olje za kapha došo je bogato z eteričnimi olji sivke, bergamotke, pomaranče in majarona, ki s svojo aromo izboljšujejo razpoloženje, skrbijo za čustveno ravnovesje in sproščajo.

Vatta doša in olja

Ljudje s prevladujočo došo vatta so vitki in zelo živahni, hitri in nemirni. Imajo bolj suho in občutljivo kožo, težave z nespečnostjo, pretirano zaskrbljenostjo, razdražljivostjo, nihanjem razpoloženja, pozabljanjem, neredno prehrano in nekaterimi slabimi razvadami. Imajo bogato domišljio in pestro življenje. Vatta se nahaja v debelem črevesju, kolkih, kosteh, ušesih in stegnih. Če ne dosežemo ravnovesja in stabilnosti, lahko preveč nakopičena vatta vpliva na nastanek bolezni srca, mentalnih bolezni, obrabo kolkov, revmatičnih obolenj in obrab sklepov. Z masažo pomagamo vzpostaviti ravnovesje, pri čemer nam pomaga cela paleta visoko kakovostnih eteričnih olj. Rožni les, cedra, pačuli, ylang-ylang, mandarine, pomaranča, muškatni orešček in kadilna bosvelija nudijo nepozaben in nekoliko eksotičen vonj, ki pomirja, sprošča, pomaga bistriti misli in izboljšuje razpoloženje. Masaža z oljem za vatta tip pomaga zmanjšati preveliko vatta došo, zraven pa je pomemben tudi zdrav življenjski stil, da se vzpostavi ravnovesje.

Pitta doša in olja

Ljudje s pretirano izraženo pito so sicer zelo odločni, podjetni in redoljubni, a na žalost tudi razdražljivi, jezni, vzkipljivi in ranljivi. Pita se nahaja v tankem črevesju, želodcu, krvi in znoju. Ljudje s preveč nasičeno pito imajo večkrat težave s prebavili, kot so vnetja črevesja in želodca, rane na želodcu in dvanajsterniku, driske in razne bolečine. Bolj naj bi bili dovzetni tudi za težave z jetri. Ravnovesje dosežemo z zdravim življenjskim stilom, ki vključuje tudi redne masaže. Masažno olje za došo pitta vsebuje eterična olja kadilne bosvelije, cedre in srebrne jelke, ki delujejo osvežilno, pomirjajoče in sproščujoče. So zelo primerna za nego občutljive kože in nas obdajo z občutkom stabilnosti.